ایمنی لیزر
مقدمه
   هر ساله در سراسر جهان بسیاری از کاربران لیزر در اثر عدم شناخت کافی نسبت به سازوکار این دستگاه دچار آسیب­های جبران ناپذیر از ناحیه چشم و پوست می­گردند که این آمار در کشورهای مختلف توسط نهادهای مسئول جمع آوری می­شود و مجموعه اطلاعات جمع آوری شده نشان می­دهد که درصد بالایی از آسیب دیدگی­ها با رعایت مجموعه­ای از نکات و قوانین قابل پیشگیری است. اطلاعات حاصل از آمار در کنار پژوهش­هایی که در زمینه نحوه برهمکنش نور با بدن انسان و درجات آسیب رسانی انجام گرفته است منجر به تدوین یکسری دستور عمل­ها در استفاده از لیزر شده است که به عنوان ایمنی لیزر شناخته می­شود و کاربران لیزر برای حفط سلامتی خود و همکارانشان  الزاما می­باید این دستور العمل­ها را رعایت کنند.

لزوم آموزش ایمنی پیش از استفاده
   لیزر به دلیل تفاوت اساسی در ساختار با دیگر دستگاه­های صنعتی، غالبا برای کاربران نا آشنا است. بنابراین پیش از استفاده نیازمند آموزش در زمینه نحوه­ی استفاده­ی ایمن می­باشد. در مورد لزوم و اهمیت این آموزش می­توان موارد زیر را ذکر نمود.
   ۱) لیزر به دلیل ظاهر نچندان خطرناک در وهله­ی اول به عنوان یک دستگاه خطرساز به نظر نمی­آید. در مقایسه با دستگاه­های صنعتی مکانیکی مانند CNC که یک مته­ دارند و آشکارا می­توانند آسیب رسان باشند لیزر ظاهری بی­خطر دارد و از این رو افراد نا آگاه ممکن است به راحتی خود را در معرض آسیب لیزر قرار دهند.
   ۲) لیزر دستگاهی است که دامنه آسیب رسانی آن می­تواند بسیار گسترده باشد و به دلیل برد زیاد باریکه­ی آن تنها محدود به اپراتور و فضای پیرامون دستگاه نباشد. این بدین معناست که تنها فاصله گرفتن از آن ضامن سلامت فرد نمی­باشد و از سوی دیگر افراد دیگری که در محیط حضور دارند ممکن است در معرض خطر قرار بگیرند.
   ۳) آسیب­های ناشی از لیزر گاها ممکن است آسیب­هایی باشد که در دراز مدت اثر گذار باشد و یا اینکه در همان لحظه فرد متوجه بروز آسیب نشود و همچنان خود را در معرض آسیب قرار دهد. به عنوان مثال در تمام مدت روز چشم کاربر در معرض پرتو قرار داشته باشد اما متوجه هیچ­گونه درد نگردد و این آسیب چند ساعت بعد موجب تاری و یا حتی کوری گردد و یا اینکه در سالها بعد منجر  به بروز بیماری­های چشمی مانند آب مروارید گردد.

آسیب شناسی لیزر
   آسیب رسانی لیزر عموما از طریق باریکه­ی خروجی صورت می­گیرد اما خطرات دیگری نیز می­تواند داشته باشد. این خطرات جانبی می­تواند شامل منبع تغذیه دستگاه باشد که در برخی لیزرها به صورت ولتاژ بالا باعث برق گرفتگی می­شود. پرتوهای ناشی از پمپاژ در لیزرهای دیود پمپ خود می­تواند مضر باشد و در نهایت وجود ترکیبات و مواد شیمیایی در بسیاری از لیزرها و امکان نشت آنها جزء مواردی هستند که در ایمنی لیزر مورد بررسی قرار می­گیرند. در اینجا بیش از این در رابطه با این موارد بحث نمی­کنیم و توجه خود را به ایمنی مربوط به باریکه لیزر معطوف می­داریم.

آسیب شناسی باریکه­ی لیزر
  عواملی که تعیین کننده­ی آسیب رسان بودن یک باریکه­ی لیزری برای چشم و یا پوست هستند در درجه­ی اول شدت لیزر و سپس طول موج آن است. آسیب­های پوستی موارد محدودی را شامل می­شود و البته حساسیت کمتری نیز در مورد پوست نسبت به چشم وجود دارد. یکی از آسیب­های پوستی از طریق جذب باریکه، بروز حرارت موضعی و سوختگی در پوست رخ می­دهد که در شدت­های بالا اهمیت می­یابد. آسیب دیگر تابش طول موج­های کوتاه که قادر به تخریب بافت­های پوست هستند می­باشد که امکان ابتلا به بیماری­های پوستی را افزایش می­دهد.­ به دلیل حساسیت کمتر پوست نسبت به چشم توجه کمتری نیز به آن می­شود. اما در مواردی که احتمال تابش مستقیم باریکه به سطح پوست وجود دارد بهتر است موارد ایمنی رعایت شود. اولین پارامتر حیاتی نحوه چینش لیزر به گونه­ای است که احتمال قرار گرفتن یکی از اعضای بدن در مسیر باریکه­ی آن به حداقل برسد. در مواردی که احتمال تابش مستقیم به پوست وجود دارد از حفاظ­هایی مانند دستکش استفاده شود.
   شدت یک باریکه­ی لیزری یعنی توان رسیده به واحد سطح در واحد زمان. به عنوان مثال یک لیزر با توان ۸۰ وات که باریکه­ی آن در به صورت دایره­ای به قطر ۵ میلیمتر است دارای شدتی معادل ۱ وات بر میلیمتر مربع یا ۱ مگاوات بر متر مربع است. این شدت به با دو مکانیزم منجر به بروز اسیب در بافت­های زنده می­شود. مکانیزم اول بروز حرارت و ایجاد تغییر در بافت­های حساس به حرارت است. این ایجاد تغییر تنها شامل سوختگی نمی­شود بلکه بروز التهاب و مواردی شبیه به آن نیز در دراز مدت می­توانند منجر به آسیب گردند. مکانیزم دوم ایجاد کندگی در سطح بافت است که در لیزرهای پالسی شاهد آن هستیم. رسیدن یک شدت بسیار بالای لحظه­ای به سطح بدن می­تواند موجب کنده شدن یک لایه نازک از سطح شود که خصوصا در چشم می­تواند بسیار پر خطر باشد. بنابراین شدت بالا در هر حالتی همواره به معنای امکان آسیب است و اغلب لیزرها، حتی لیزرهای پویینتر شدت کافی برای وارد ساختن آسیب، خصوصا به چشم را دارند. از این رو تابانیدن باریکه لیزر به صورت مستقیم به چشم با احتمال بالایی به آسیب می­انجامد و باید از آن اجتناب نمود.
   طول موج لیزر نیز نقش تعیین کننده­ای در میزان آسیب رسانی به بافت دارد. بافت بدن انسان در طول موج­های خاصی حساسیت بالاتری دارد. به عنوان مثال طول موج متناسب با فرکانس تشدید ملکول­های آب می­تواند به سرعت منجر به بروز حرارت و سوختگی شود.
  آسیب­های چشمی نیز متاثر از جذب پرتوی لیزر در نواحی مختلف چشم است. به عنوان مثال طول موج­های نزدیک به ناحیه مرئی مانند لیزر Nd:YAG به راحتی از قرنیه عبور می­کند و به شبکیه می­رسد حال آنکه طول موج­ لیزرهایی مانند CO2 در قرنیه جذب می­شود. بنابراین ناحیه جذب و در نتیجه نوع تخریب از لیزری به لیزر دیگر متفاوت است و با توجه به سازوکار چشم انسان و علم پزشکی برخی از این آسیب­ها غیر قابل جبران است.

طبقه بندی لیزرها از لحاظ آسیب برای انسان
   لیزرها بر اساس میزان آسیب رسانی به کلاس­های مختلف تقسیم می­شوند. پیش از استفاده از هر لیزری لازم است ابتدا با توجه به برچسب نسب شده روی لیزر کلاس کاری لیزر را تعیین کنید و تدابیر ایمنی را بر حسب دسته­ای که لیزر به آن تعلق دارد باندیشید. این طبقه بندی در گذشته به صورت ۶ دسته­ی Class I, Class II, Class IIa, Class IIIa, Class IIIb, Class IV ­بوده است. دسته بندی جدید به صورت زیر است:
لیزرهای کلاس ۱: لیزرهایی که به هیچ عنوان برای انسان ضرر ندارند. این لیزرها اغلب از نوعی هستند که باریکه خروجی لیزر درون یک محفظه قرار دارد و خارج نمی­شود و یا لیزرهایی با توان بسیار پایین و واگرا در این دسته قرار می­گیرند.
لیزرهای کلاس ۱M: لیزرهایی در حالت کلی ایمن هستند مگر اینکه از یک وسیله­ی متمرکز کننده مانند میکروسکوپ عبور کرده و به چشم برسد.
لیزرهای کلاس ۲: لیزرهای کلاس ۲ اگر در زمان کمتر از ۰٫۲۵ ثانیه به چشم بتابند بی خطر هستند. این زمان معادل است با زمان پلک زدن در واکنش به نور پر شدت. بنابراین این دسته از لیزرها در صورتی که فرد به آنها خیره نشود بی خطر هستند و عموما لیزرهای مریی با توان کمتر از ۱ میلی وات را شامل می­شوند.
لیزرهای کلاس ۲M: این دسته از لیزرها در صورتی که به وسیله یک ابزار متمرکز کننده مانند میکروسکوپ مشاهده نشوند در زمان کمتر از ۰٫۲۵ به چشم اسیب نمی­رسانند.
لیزرهای کلاس ۳R: لیزرهای این کلاس  در صورت استفاده کنترل شده و پرتوی محدود شده ایمن هستند. احتمال آسیب توسط این لیزرها پایین است اما نا ممکن نیست. اغلب لیزرهای مریی با توان کمتر از ۵ میلی وات را در این دسته طبقه بندی می­کنند.
لیزرهای کلاس ۳B: لیزرهای این دسته در صورت تابش مستقیم به چشم خطرناک هستند. اما پراکندگی آنها از سطوح غیر صیقلی بی خطر است. لیزرهای پیوسته با توان کمتر از ۰٫۵ وات و لیزرهای پالسی با انرژی کمتر از ۳۰ میلی ژول در این کلاس قرار دارند.
لیزرهای کلاس ۴: لیزرهای کلاس ۴ شامل تمامی لیزرهایی هستند که در دیگر کلاسها قرار نمی­گیرد. پرتوی این لیزرها به هر طریقی به چشم برسد می­توان موجب آسیب شود. همچنین تابش مستقیم لیزرهای این کلاس به پوست موجب آسیبهای پوستی می­گردد. همچنین چرتوی این لیزرها می­تواند منجر به بروز آتش­سوزی شود. بنابراین پرتوی این دسته باشد به خوبی کنترل گردد.

نحوه استفاده­ی ایمن از لیزر
   در هنگام استفاده از لیزر اگر برخی موارد ساده­ی ایمنی رعایت شود می­توان تا حد زیادی احتمال آسیب دیدگی را کاهش داد. در زیر دسته­ای از این موارد توضیح داده خواهد شد.
۱٫ شناخت مناسب از پارامترهای لیزر: اولین و مهم­ترین مساله آگاهی از مشخصات لیزر مورد استفاده شامل کلاس لیزر، پالسی یا پیوسته بودن، توان و طول موج لیزر است. با شناخت کافی از مشخصات لیزر می­­توان تدابیر لازم برای استفاده ایمن از آن را اندیشید.
۲٫ نحوه­ی چینش لیزر: لیزر باید به گونه­ای قرار گیرد که باریکه­ی خروجی آن به سمت محل عبور نشستن یا عبور افراد نباشد و ترجیحا طول کوتاهی را در درون محل طی کند.
   همچنین لیزر همواره باید در ارتفاع پایین­تری نسبت به قد افراد قرار گیرد به گونه­ای باریکه خروجی آن همواره پایین­تر از راستای چشم انسان و موازی سطح زمین باشد.
۳٫ رعایت موارد ایمنی استفاده از لیزر
۳-۱) تجهیزات ایمنی: استفاده از تجهیزات ایمنی مانند عینک محافظ می­تواند تا حد بالایی از اسیب جلوگیری کند. همچنین توصیه می­شود در لیزرهایی که برای آنها درب های محافط تعبیه شده است همواره در هنگام روشن بودن لیزر درب مربوطه بسته باشد.
۳-۲) حفاظت چشم­ها: به هیچ عنوان سعی نکنید باریکه­ی لیزر را با چشمتان به طور مستقیم ببینید. چون ممکن است آخرین چیزی باشد که می­بینید. همچنین در لیزر­های پرتوان و کلاس ۴ تا حد لزوم از نگاه کردن به محل اصابت پرتو با سطوح پرهیز کنید زیرا پرتوهای انعکاسی نیز می­توانند مضر باشند.
۳-۳) حفاظت از دیگران: دیگران شاید از میزان خطر لیزر اطلاعی نداشته باشد. آنها را از وجود خطر هنگامی که دستگاه روشن است آگاه سازید.
۳-۴) کنترل باریکه­ی لیزر: در انتهای مسیر لیزر جسمی سخت و کدر قرار دهید. از قرار دادن اجسام براق یا اجسامی که انعکاسی زیادی دارند (مانند فلزات) در مسیر باریکه­ی لیزر به شدت پرهیز کنید.